Den engelske författaren Daniel Defoe, mest berömd för sin succébok Robinson Crusoe, skrev en gång att de bara finns två saker i livet som är garanterade: död och skatter. Defoe, som var en mycket aktiv skribent och ofta ägnade sig åt att diskutera rättsfilosofiska frågor, ansåg att man alltid måste undersöka och diskutera politik, religion, historia och filosofi och med det gick han i många berömda tänkares fotspår.
En av de stora frågorna som både intresserar och plågar många människor är den om livet efter döden. Särskilt när man går på begravningar blossar tankarna kring döden upp och det finns lika många funderingar i ämnet som det finns människor på jorden. Hur man ställer sig inför döden är en mycket individuell fråga som samtidigt ofta är starkt influerad av individens omvärld, det vill säga familj, samhälle och kultur.
Olika religioner lär ut olika saker när det kommer till frågan om vad som händer när man dör. Medan de stora så kallade Abraham religionerna som judendomen, kristendomen och islam föreställer sig ett slags himmelskt liv efter döden, om man skött sig vill säga, anser andra, som hinduismen och buddhismen att själen pånyttföds i en ny kropp och att målet är att man en dag skall befrias från livets cykel.
Många människor föreställer sig livet efter döden som en andlig tillvaro där man kan betrakta och till och med beskydda dem som fortfarande är i livet, liksom leva i fullkomlig harmoni på ett spirituellt plan med dem som redan gått bort. En slags ljuvlig förening med dem man älskar, inklusive gamla vänner och husdjur. Andra menar att det enda som händer när man dör är att man helt enkelt upphör att existera!
Oavsett hur man ställer sig inför döden ett eventuellt liv hädan, eller inte, så är det alltid viktigt att man respekterar varandras känslor och åsikter och håller ett öppet sinne när man diskuterar dem. När det kommer till syvende och sist så är det ingen som egentligen vet vad som händer så Defoe hade rätt att döden är en av de få sakerna som man garanterat kan räkna med.